Välkommen på kafferep

Att gå på kafferep är en gammal svensk tradition som funnits med väldigt länge. Det var dock först på det tidiga 1900-talet som det verkligen blev populärt att hålla den här typen av tillställningar. Kanske var det mycket på grund av att det var ett av få sätt som kvinnor tilläts träffas och prata utan att det fanns några män närvarande som kunde kontrollera dem. Detta faktum utnyttjades och även kvinnor kunde börja umgås för sakens skull, och utan att det samtidigt förväntades att de skulle utföra någon typ av syssla eller arbete.

 

Kafferepen följde allt som oftast ett bestämt mönster. För det första var det viktigt hur festen dukades upp. Var det under sommarhalvåret genomfördes repet med fördel utomhus, på en veranda eller i trädgården. Viktigt var att man tog fram det finaste linnet, och ofta utgjordes grunden för ett helt kafferepsbord av husets vackraste spetsduk. En annan viktig detalj som man var tvungen att komma ihåg var att man som gäst inte bara kunde ta för sig av läckerheterna hur som helst. Kakorna skulle nämligen ätas i en särskild ordning.Välkommen på kafferep 1

 

Sju sorters kakor
Vid ett traditionellt kafferep bör man som värd bjuda på någon eller några former av mjuka kakor, såsom bullar eller tårtor av olika slag. I den avdelningen är valfriheten relativt stor. Något som det där emot inte går att kompromissa med är traditionen som bjuder att man utöver detta även ska bjuda på sju sorters småkakor. För att vara extra tydlig bör man kanske klargöra att detta alltså är det antal kaksorter som man absolut minst måste erbjuda sina gäster. Vilka kakor detta innefattar kan variera men det finns såklart vissa sorter som är mer förknippade med detta begrepp än vad andra är. Vanliga sorter brukar vanligtvis inkludera bland annat drömmar, finska pinnar, bondkakor, brysselkex, mandelmusslor, hallongrottor och schackrutor. Men här är det som sagt endast fantasin som sätter gränser, det som är viktigast är alltså att man inte snålar med antalet sorters bakverk. Gör man det kan man nästan lika gärna låta bli att bjuda till kafferep, man vill inte riskera att förolämpa sina gäster!

softpress