Baka macarons

Några av de elegantaste bakverk som finns är de små franska kakor som kallas macarons. En macaron består av två kakor, baserade på mandel och maräng, med en krämig fyllning i mitten. På svenska brukar bakverket stavas makron. Kakorna är krispiga på ytan och sega inuti, men denna konsistens är inte helt lätt att uppnå. Det krävs ett visst hantverk för att få macarons släta, lagom sega och att få fram de typiska volangliknande ”fötter” som kakorna får när de lyfter i ugnen. Eftersom bakningsprocessen är ett sådant hantverk är macarons ofta dyra små delikatesser, men det går faktiskt att få till en härlig fikastund med fransk touch själv.

Picknick i slottsparken

För att få en lyxig fikastund med fransk känsla är en slottspark en perfekt inramning. Ta med en klassisk picknickkorg och köp några hållbara och billiga termosar som fylls med lyxigt kaffe, te eller varm choklad. Häll upp den varma drycken i porslinskoppar och ta fram små silverskedar till. Väl inlindade är det ingen fara att kopparna går sönder, serveringen är viktig för den kungliga känslan. Sist men inte minst, ta fram ett antal hembakta macarons och njut!

Baka egna macarons

Hur bakar man då egna macarons? Det första man ska göra är att leta upp ett riktigt bra recept där marängdelen görs med italiensk maräng, d.v.s. maräng med sockerlag. Det är enklare att få till bra macarons som lyfter sig med en bra maräng. Man behöver också viss utrustning, bland annat en godistermometer för att få sockerlagen till exakt 118 grader celsius, gärna en silikonplåt och en riktigt bra sprits med stort munstycke. Det är också viktigt att väga upp alla ingredienser noga.

Ingredienserna till macarons är:

  • Finmalet mandelmjöl
  • Florsocker
  • Äggvitor (åldrade)
  • Strösocker
  • Valfri fyllning

Hälften av äggvitorna, som ska ha stått framme i ett dygn, blandas med en liten mängd strösocker och vispas upp. Därefter tillsätts sockerlag till marängsmeten som vispas tills skålen går att vända upp och ner utan att smeten rinner ut. Den andra hälften av äggvitorna vispas inte utan blandas med mandelmjöl och florsocker till en tjock gröt. Denna grötiga smet blandas sedan med marängen genom att man försiktigt vänder ned marängen så att fluffigheten behålls. När smeten är klar spritsar man ut den på en silikonplåt och därefter ska kakorna stå i minst en halvtimme så att en hinna bildas på kakorna. Då spricker de inte i ugnen.

Grädda i ca 150 grader i 10-12 minuter tills kakorna lossnar från plåten och marängkakorna har lyft sig och fått ”fötter”. Låt kakorna svalna på ett galler och blanda ihop fyllningen. Fyllningen kan till exempel bestå av någon form av smält choklad blandad med vispgrädde. Ett annat alternativ kan vara smaksatt smörkräm eller en härlig lemon curd blandad med färskost.

Oftast smaksätts macarons i själva fyllningen men man kan även blanda i kakao eller smaksatt florsocker i smeten. Vill man färga smeten för att få vackra kakor är det bäst att använda torrare pastafärg istället för vanlig karamellfärg. Macarons går dessutom utmärkt att frysa, så att man kan njuta av en picknick när man vill.

softpress