Trendiga kafeér

Idag finns det kaféer i nästan varje gathörn i storstäderna och det finns utrymmen att avnjuta en kopp kaffe eller bakelse för nästan alla smaker. För många är en fika ett avbrott i vardagen att bege sig till närmaste kafé. Det finns många teorier om hur själva termen ”fika” har uppstått och det finns egentligen ingen bra förklaring. Vad som däremot står klart är att fika är viktigt för svenskarna och det är därför kaféer idag är hetare än någonsin.

En viktig del av jobbet

På de flesta arbeten fikar någon gång under arbetsdagarna, ofta uppdelat i mindre pauser där man fyller sin kaffekopp vid en automat på väg mellan möten och kanske stannar en stund för att småprata lite med någon kollega. Undersökningar har låtit visa att denna sociala del av arbetet kan vara mycket viktigt för sammanhållningen på en arbetsplats och ibland minst lika viktig som den övriga arbetsmiljön. Många företag hyr idag in sig exempelvis på konferenslokal Stockholm city för att kunna tillgodose sin personal med lämpligt personalrum med möjligheter till ordentlig kaffeautomat.

Fikatrender

En fikatrend på kaféer kust nu är bland annat tårtor klädda i guld. Bakverk doppade i ätbar guldfärg är verkligen på modet och sätter på flera sätt guldkant på fikat. Andra trender är att kafeér erbjuder fler alternativ som mjölkfria produkter och vegananpassade bakverk. Som en motpol till de mer trendiga ställena finns det även de som går åt andra hållet och erbjuder 7 sorters kakor och gamla klassiker som princesstårta och kanelbullar. En annan trend som är på ingång, är fika gjord på hållbara recept, där innehållet i bakverken och kaffet, är tagna från ekologiskt hållbara resurser. Eftersom konkurrensen är stenhård på kafé-fronten, försöker kaféer idag nischa sig mer än någonsin tidigare, och det har även blivit lite utav en kulturell tillhörighet att vara stamkund på särskilt utvalda kaféer idag. Amerikansk forskning har tidigare visat att en fikapaus på arbetsplatsen inte bara är bra för hälsan utan medför också ett bättre arbetsresultat.

Vart ligger de bästa kaféerna?

Det finns nog lika många svar på frågan om vart det bästa kaffet går att köpa som det finns personer som dricker kaffe, men varje år utnämns ändå de bästa kaféerna av olika ”experter”.

Vill man få lite inspiration vart de bästa och trendigaste kaféerna finns i Sverige kan man få det från restaurangguiden White guide, som rankat Sveriges bästa kaféer. Många av dem har visat sig ligga en bit utanför storstäderna. Sju av de bästa kaféerna ligger dock i huvudstaden, så vill man ta många på en gång, är det värt att börja där. Här följer en lista på några av de kaféer som brukar förekomma på olika listor:

  • Kaféet Vetekatten som ligger Stockholm är en riktig klassiker.
  • Da Matteo Magasinsgatan, Göteborg.
  • Allra längst längst ner i Ystad finner man Söderberg & Saras stenungnsbageri.

softpress