Trädgårdar som gjorda för fika

Trädgården är nog den plats som lockar mest för en fikapaus under sommaren. En trädgård med ett grönt och lugnt tema och med möjligheter att sitta bekvämt utomhus medan vinden och solen känns behaglig mot huden, är det perfekta fikarummet för alla situationer. Nästan alla trädgårdar, stora som små, går med enkla medel att göra till små kafé-liknande oaser. Ibland behövs bara ett kombinerat insynsskydd och vindskydd för att skapa en perfekt fikahörna, eller varför inte ett växthus med prunkande blommor och ett litet franskt kafébord. Många gånger är det de enkla lösningarna som gör de bästa platserna, som man verkligen använder. För den som inte har en egen trädgård finns det i vårat avlånga land, från norr till söder, en mängd bra trädgårdskaféer att välja på.

Smultronstället, Umeå

Bara ett stenkast från Holmsjön finner man en mysig trädgårdsbutik med med eget kafé mitt i den norrländska naturen. Det finns planteringar att vandra mellan och sitta under parasollerna i sommarhettan.

Restaurang 3 Gröna rum, Nordingrå

Bredvid en bäck och en lång rad slingrande växter ligger Resturang 3 gröna rum i Nordingrå. Platser som blomstergatan och vinterträdgården lyser upp detta trädgårdskafé med porlande bäckvatten.

Lilla K’s trädgårdskök, Bollnäs.

Ett kafé med lunch på menyn inrymt i ett större växthus finner man i Bollnäs. I närheten finns även möjlighet att införskaffa sig plantor från trädgårdscenter.

Bäsna trädgård, Borlänge

Den som vill ha något hembakat till sin kopp med kaffe blir fullt nöjd här på detta enkla kafé som serverar blåbärspaj i mängder.

Åsby Hem & Trädgård, Hallstahammar

Ett kafé med trädgårdsbutik och fokus på inredning. Ett kafé med varma smörgåsar på menyn liksom lamm och annat viltkött.

Slottsträdgården Ulriksdal, Stockholm

Den som vill spendera sin semesterkassa på shopping finner här lite av varje att ta med sig hem efter utflykten. Kaféet serverar mycket i vegetariskt.

Nyckelvikens herrgård, Nacka

Porslin från 1700-talet möter upp på detta trevliga kafé med hembakt och ekologiskt i fokus.

Taxinge Slott, Nykvarn

Vill man uppleva Europas största tårtbuffé gör man klokt i att besöka detta kafé vid mälaren. Efteråt kan man strosa omkring i den stora slottsparken.

Rosenkaféet, Göteborg

Med en uteservering i det berömda rosariet serverar man husmanskost och hembakat. Kaféet ligger i en av Sveriges allra äldsta parker.

Villa Muramaris, Visby

Fika i en italiensk villa finner man på Gotland. Hembakat i en unik, gemytlig och mysig omgivning.

Fredriksdal, Helsingborg

Museum och kafé i ett, allt inrammat i en lanthandel med gröna omgivningar.

Katrinetorps gård, Malmö

Närodlad mat efter säsong och hembakt fika, mitt i en engelsk park.

Åbergs trädgård, Ystad

Vill man uppleva både en vacker visningsträdgård och njuta av kafé med hembakt besöker man med fördel denna platsskola i Sveriges sydligaste stad.

softpress