Förändringarnas tid blåser över våra klassiska bakverk

Det finns en hel del saker som man anser är typiskt svenska. Bland det kan man bland annat räkna självklara saker som företagen IKEA och Volvo. Men det finns även andra saker som är typiska när man tänker på Sverige. Köttbullar är en sak och falukorv en annan. Även den klassiska dalahästen är svensk och något många svarar om de får frågan om saker som är typiskt svenska.

Ordet lagom är också typiskt svenskt och finns inte på andra språk. Eller kan du lyckas hitta en engelsk, spansk eller tysk översättning på ordet? Slutligen har vi det som är bland det mest svenska som finns. Jag tänker så klart på fika. Fikakulturen i Sverige är stor och djupt inrotad hos gemene man. Det är fika på jobbet, det är fika på utflykten, det är fika på stan och det är fika där hemma. Även vid dop serveras fika med kakor blandat med vacker dopdekoration som ofta blir en stor succé. Att fika är lite av en kollektiv hobby för det svenska folket, vilket är helt förståeligt. Det är ju ett utmärkt sätt att umgås med sina vänner samtidigt som man kan få njuta av en god kopp kaffe eller en smarrig bakelse, och vem säger nej till det? Dessutom är det så kul då många fik har gjort egna bakverk eller tolkningar av andra klassiska bakverk för att kunna erbjuda ett unikt utbud. Nedan kommer du få exempel på roliga tolkningar av två olika bakverk, och har du inte smakat dem så kan det vara på tiden att du gör det.

  • Fastlagsbullen. Fastlagsbullen, eller semlan som den även kallas, är ett bakverk som de flesta av oss smakat någon gång. Ursprungligen består fastlagsbullen av en vetebulle som är kryddad med kardemumma, mandelmassa, grädde och florsocker. Man äter den på och runt fettisdagen som oftast äger rum i februari. Nu för tiden har det börjat mixtras friskt med olika varianter av semlor och nu kan man bland annat äta semmel-wrap, bagel-semla, wienersemla och flertalet andra varianter beroende på tycke och smak.
  • Dammsugare. Nej, jag menar givetvis inte städmaskinen i hemmet, utan den klassiska punschrullen. Den har faktiskt också sin egen dag, och det är den 7 mars. Dammsugaren har fått sitt namn dels av att dammsugare såg ut på liknande sätt förr i tiden och dels för att den innehåller överblivna kaksmulor. Dammsugaren består förutom av kaksmulor av arrak, smör och kakao som täcks av ett marsipanhölje och oftast doppas ändarna i choklad. Nyligen fick vi se i tidningarna om ett fik som varit fyndiga och skapa en ny sorts dammsugare. Smaken var mest trolig densamma som originalet, men istället hade de skapat dem i formen av en robotdammsugare :https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/awJVwA/uppgraderade-bortglomda-bakverket-sen-sparade-det-ur för att ligga rätt i tiden.

Det kommer med största säkerhet komma fler innovativa bakverkstolkningar så se till att hinna smaka dessa så du inte måste köpa alla på en gång sen. Fast det är ju kanske inte helt fel det heller?

softpress