Den svenska fikan

Att fika är något som i sig är oerhört svenskt. Företeelsen som innebär att man tar en paus från arbetet, eller helt enkelt träffas för att samtala och utbyta information över en kopp kaffe och något sött tilltugg, så kallat fikabröd, är något som sitter djupt rotat i den svenska folksjälen. Inte någon annan stans i världen har man skapat en sådan stark kultur och tradition runt att ta en kopp kaffe tillsammans med någon annan. Hela grejen med fika brukar därför betraktas som en egenhet och en kuriositet av de som inte tidigare upplevt den.

 

Den svenska fikan sprids i världen
Det har som sagt länge varit så att vi svenskar varit själva om vår fika. Men idag är så inte längre fallet. Svenskar runt om i världen arbetar kontinuerligt för att sprida den svenska fikakulturen vidare till de som inte haft förmånen att erfara den.

Fresh out of the owen with a nice color

 

En sådan person är svensken Lars Åkerlund som är grundaren till ett koncept i New York som heter just fika. Han började fundera på att öppna något svenskt i USA efter att ha bott där en tid och tröttnat på den tråkiga kaffekulturen, och det undermåliga kaffe som han alltid serverades.

 

Han bestämde sig helt enkelt för att öppna ett klassiskt svenskt café. Mottagningen bland amerikaner, boende i staden och turister visade sig vara mycket positiv och idag finns Fika på 17 olika platser bara i New York. Man har dessutom ett eget bageri där man dels bakar och förbereder allt som säljs på kedjans butiker, och dels tillverkar produkter åt en rad andra kända butiker och varuhus i New York. Man har dessutom precis lyckats förhandla sig till en av de mest attraktiva affärslokalerna i hela New Yorks stad, vid det nyligen färdigställda Memorial Place, som är belägget på platsen där de tidigare tvillingtornen vid World Trade Center låg.

 

Detta om något bevisar väl en gång för alla storheten med vår svenska fika. Att den kan, inte bara etablera sig, men blomstra även i en helt annan kultur än den från början var avsedd att finnas till i. Fikan är helt enkelt något vi svenskar ska vara stolta över!

softpress