Klassiskt fikabröd

Vi svenskar älskar som bekant vårt fika, och vi är den nation i världen som dricker näst mest kaffe, efter Finland. Men det är inte bara kaffet som är viktigt vid en fikapaus, utan också tillbehöret till kaffet, det vill säga fikabrödet.

Ett av de mest klassiska svenska fikabröden är onekligen kanelbullen, som till och med har sin egen dag: den 4 oktober. Kanelbullen skapades troligen i Sverige på 1920-talet, vilket var en följd av att ingredienserna som behövdes för detta söta bakverk återigen blev tillgängliga efter första världskriget. På 1950-talet hade kanelbullen blivit vanligt förekommande i Sverige, och numera är den som bekant en klassiker som finns på var mans kaffefat.

Något annat som återfinns vid snart sagt varje svensk kaffepaus, är ett mindre eller större utbud av småkakor. ”Sju sorters kakor” är ju ett känt begrepp som uppstod i samband med kafferepen, och bara några exempel på den uppsjö av småkakor som kan ingå i dessa sju är drömmar, finska pinnar, bondkakor, havreflarn, brysselkex, chokladsnittar, hallongrottor, schackrutor och mandelmusslor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förutom mandelmusslorna finns ett annat vanligt, svenskt bakverk med mandeltema, nämligen mandelkubb. Mandelkubb innehåller som många andra bakverk vetemjöl, socker, smör och ägg, men även bittermandelolja. Det är denna sistnämnda ingrediens som ger mandelkubbarna sin säregna smak.

Det sägs ju att kärt barn har många namn, och i så fall måste dammsugaren vara Sveriges mest älskade bakverk. Förutom ”dammsugare” kallas detta fikatillbehör också för ”punschrulle”, ”arraksrulle”, ”filmrulle”, ”tobruk”, ”trådrulle”, ”bagarskrap”, ”150-ohmare” och ”säkring”. De flesta av dessa namnen alluderar antingen till dammsugarens form eller till sättet på vilket den ursprungligen bakades, nämligen på en kaksmulsblandning (tillsammans med arrak, smör och kakao) som sades komma från gårdagens överblivna småkakor.

Något annat som många unnar sig till fikat, förutom en kaka eller två, är en skraplott. Idag kan man enkelt skrapa en lott eller spela ett lottospel till kaffet även om man inte har hunnit ner på affären den dagen, eftersom det finns en rad sajter där man kan spela online, till exempel Megalotto.com. Kanske kan man på det sättet vinna en extra slant så att man kan unna sig något extra gott till nästa fikastund.

softpress