Klassiska tårtor

Finns det något festligare än en smaskig och vackert dekorerad tårta? Vi i Sverige älskar tårtor och är ett av få länder som även gör matiga tårtor. Få andra skulle komma på idén att använda sig av fisk och skapa en silltårta. Eller vanlig majonnäs och gurka också för den delen, som den klassiska smörgåstårtan innehåller. Att tårtorna är så populära beror på att de kan varieras in i det oändliga. Ta bara den klassiska gräddtårtan så finns det tusentals olika varianter. Det är även därför tårtor passar till både studenten, födelsedagskalaset och bröllopet, precis som en helt vanlig varm sommardag.

Vår älskade prinsesstårta

Prinsesstårtan är en av de vanligaste och mest populära tårtorna i Sverige. Det klassiska receptet innehåller tårtbottnar varvade med vaniljkräm och vispgrädde. Tårtan är överdragen med marsipan och ett fint lager florsocker. Det är även vanligt att det finns ett tunt lager sylt inuti tårtan. Prinsesstårtan finns i olika färger men får då ett annat namn, exempelvis prinstårta och operatårta, även fast receptet är det samma. Många populära bakverk får en egen temadag och prinsesstårtan firas under sista veckan i september. Prinsesstårtan skapades av Jenny Åkerström 1948 och hette till en början grön tårta. Namnet sägs ha ändrats till prinsesstårta efter att tre prinsessor från kungafamiljen älskade bakverket, och vem gör inte det?

Krispiga och delikata marängtårtor

Det finns flera varianter av marängtårtor. En av dessa är pavlovatårtan som fått sitt namn efter ballerinan Anna Pavlova, men har förmodligen äldre anor är så. Tårtan består av en marängbotten som ska vara krispig på utsidan och seg inuti. Ett generöst lager grädde ligger på toppen och dekoreras med färska frukter och bär. Ursprungligen skulle det enbart vara mjuka frukter men det finns inga regler så du kan garnera med äpplen om det är din favoritfrukt. En annan god marängtårta är Schwarzwaldtårtan. Den består av marängbotten, grädde och choklad. Sverige har skapat en unik schwarzwaldtårta eftersom vi varken använder chokladbottnar eller körsbär i våra recept, vilket övriga världen gör.

softpress