Fika på ett nyttigt sätt

Fika är nog det svenskaste som finns. Alla behöver ta en paus där man bara sitter ner och kopplar bort alla måsten, med en kopp te eller kaffe. Många väljer att ha något extra till fikapausen, som till exempel kakor eller bullar. Trots att det är gott och mysigt att fika med sötsaker kan det lätt bli lite för mycket av det goda. Finns det något man kan fika på som är lite nyttigare, men som fortfarande ger samma känsla av vardagslyx? Visst finns det alternativ. Raw food-kakor och bakelser är ett sådant.

Det går att göra nyttig fikaNyttiga små godisbollar

Raw Food-godis och kakor är ett bra val, för det innehåller bara naturligt socker och är dessutom glutenfritt. Det är enkelt att göra sina egna raw food-bakverk hemma. Det allra lättaste att börja med är att göra små bollar som är lite som vanliga chokladbollar. Du behöver en hushållsmixer för detta. Som bas kan du använda olika nötter och frön, helt beroende på vad du tycker om. Du behöver även torkad frukt, som fikon, dadlar eller russin. Smaksättningen kan varieras, men lite vaniljpulver, kakao, kanel eller kardemumma är ofta ett bra val. Mixa helt enkelt dina nötter till ett mjöl och lägg sedan i allt det andra. Rulla smeten till bollar och låt stå i kylen innan du äter dem.

En god bakelse

Gör en bakelse genom att använda samma bas som den du gjorde till bollarna, men med lite mindre dadlar och mer nötter. Den ska vara lite mer smulig än bollarna. Tryck ut den i en rektangulär form och gör sedan en god kräm med cashewnötter och lite vatten. Prova att smaksätta med agavesirap och vaniljpulver, eller varför inte kanel? Mixa tills den har samma konsistens som en tjock grädde. När den är klar, bred ut den över basen. Nu kan du även smälta choklad och hälla över. Om du vill ha den helt raw food, välj en specialchoklad som har sötats med agavesirap. När den är halvstelnad, skär upp i bitar. Förvara i kyl innan den serveras.

softpress